Salı , 25 Nisan 2017
Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net
Ev / Ana Sayfa / Bağlama Nasıl Akort Edilir ?

Bağlama Nasıl Akort Edilir ?

İyi günler arkadaşlar. Bu yazıda sizlere bağlamayı program ve programsız nasıl akort edeceğinizi öğretmeye çalışacağım hata olursa affedin.

Başlamadan önce söyleyeyim bağlamanızı akort etmeyi öğrenirken bir takım tel harcayabilirsiniz

Evet arkadaşlar eğer elinizde bir akort aletiniz var ise onu kullanın yok ise benimde kullandığım GSTRİNGS adlı uygulamayı android telefonuza ücretsiz yükleyebilirsiniz. Uygulama bazen ücretli olabiliyor öyle bir durumda bana ulaşmanız yeterli olacaktır.

Öncelile anlatacağım teknik akort aletleri ile olan yöntem olacak. Bilirsiniz ki o aletlerin üzerinde anlamsız a, b, c gibi harfler bulunur. Peki nedir bu harfler. Bu harflerin her biri bir notayı temsil eder.

A = La
B = Si
C = Do
D = Re
E = Mi
F = Fa
G = Sol 

Ve bu notaların yanlarına # (diyez) işareti gelebilir fakat bu tür aletlerde ♭ (bemol) işareti gelmez.

Evet arkadaşlar geçelim nasıl akort edeceğimize.

Öncelikle Çok dikkatli olmalıyız! Bağlamayı akort ederken yüzümüzü bağlamanın tellerine paralel getirmemeliyiz ve karşımızda kimse olmamalı. Tel kopabilir siz veya başka biri zarar görebilir.

Evet arkadaşlar burada vereceğim bilgi ise sizin bağlamanız için uygun notaya akort edebilmenizi sağlıcaktır.

Bağlamanız;

Uzun sap ise alt tel c, orta tel f, ve üst tel a# (diyez) harflerine akort edilir.

● Kısa sap ise alt tel d, orta tel g, ve üst tel a harflerine akort edilir.

Şimdi en dikkatli olmamız gereken kısma geldik.

  • Arkadaşlar ilk olarak bağlamanın tüm burgularını gevşetelim.
  • Bağlamamızın son bam telinin burgusuna akort aletini takalım ve akort aletimizi açalım. ( seyyar bir aletiniz varsa kucağınızda veya yakınınızda dursun.)
  • Arkadaşlar yavaş yavaş burguyu çevirelim ve bir taraftanda sürekli aşağıya olacak şekilde tellere vuralım. (aşağıdan yukarıya vurulmaz çünkü çoğu bağlama aleti yanlış nota gösterir.)
  • Bizim var sayılan bağlamamız uzun sap olsun. Yavaşça burguyu çevirirken gözümüz akort aletinde olsun ve harfler a, b, c diye giderken c harfinde duralım. Ve bunu yaparken arada telin gevşek mi oyoksa sıkı mı olduğuna bakın eğer teller çok sıkı ise sıkmayı bırakın tel kopabilir.
  • Bunu yapmak ilk zamanlarda zor olacaktır bunun için ben yukarıdaki android uygulamasını tercih ediyorum. onda harfini seçerek ona geldiğimizde durabiliyoruz.
  • Evet arkadaşlar dediğim teknik ile bağlamanızın tellerini rahatça ve tam bir tını olarak akort edebilirsiniz.

Arkadaşlar bağlamanızı bir hafta böyle akort ettikten sonra benim bir zamanlar kullandığım yöntem ile kulakğınızla akort etmeyide öğrenebillirsiniz. Nasıl mı?

Bağlamanızı yukarıda ki söylediğim gibi akort edin ve 3. telin yani bam telinin burgusunu bir tur gevşetin.

Ve yavaşça yine sesi takip ederek eski haline gelene kadar sıkın.

Ses sizi tatmin edince bırakın.

Bir süre sonra kulağınız o sese alışacak ve yapacağınız şey ilk iki teli sesleri benzeyene kadar sıkıp doğru sesi bulacaksınız.

 

Hakkında Atahan UZUN

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

gaziosmanpaşa evden eve nakliyat
eşya depolama
halkalı evden eve nakliyat
ofis taşımacılığı
bahçelievler evden eve nakliyat
kağıthane evden eve nakliyat
tuzla evden eve nakliyat